Vedlikehold av smykker

Vedlikehold av smykker

Tar du vare på smykkene dine og gir dem litt ekstra kjærlig behandling fra tid til annen vil de gi deg mye glede år etter år. Her gir vi deg tips om hvordan du kan vedlikeholde smykkene dine på best mulig måte. 

Gullsmykker

Smykker i gult gull er holdbare og enkle å holde pene. Riper synes ikke så lett.
Etter lang tids bruk fremstår de med en flott patina. Vask og rens du kan utføre selv. Vask smykkene i varmt såpevann tilsatt en dråpe salmiakk, eller bruk et spesialmiddel som du får kjøpt hos gullsmeden. Bruk en myk tannbørste for å
komme til alle steder. Skyll i rent vann og tørk godt, gjerne med en hårføner.
Er smykket ekstra skittent eller ripet, kan et besøk hos gullsmeden være lurt. Her
blir smykkene renset ved hjelp av ultralyd og kan poleres ved behov.
På utsatte steder vil det med tiden oppstå slitasje på smykkene. Ledd i kjeder og armbånd, og ringer er som regel mest utsatt. Sjekk også at fjæren (bakstykket) på ørepynten er stram. Disse kan du enkelt stramme selv ved å bruke en liten tang, eller la en gullsmed hjelpe deg.

Smykker i gull med stener – ekte eller syntetiske skal behandles på samme måte som gull.

Hvitt gull er gult gull blandet med det hvite metallet palladium. Hvitt gull er ganske gult på farge, og for å få den blanke skinnende overflaten, blir smykker belagt med rhodium. Når dette belegget etter hvert slites av blir smykkene lett gulfarget eller grålig. Smykket trenger da en “oppfriskning”. Lever smykket ditt til gullsmeden for rhodinering, og det vil igjen skinne som da det var nytt.
Gullsmykker med stener
Smykker i gull med stener – ekte eller syntetiske – skal behandles på samme måte som gull. Vær oppmerksom på at porøse stener som turkis, lapis lazuli, opal, korall og rav ikke tåler såpe eller salmiakk. I stedet skal de tørkes av med en ren og myk klut. Merk at enkelte stener og perler er limt på og kan løsne ved bruk
av for varmt vann.

Diamantsmykker

Diamanter er blant de hardeste mineralene som finnes, og det er i praksis umulig å få riper i en diamant. Kremer og såpeprodukter derimot vil danne et belegg og gjøre diamanten matt. Dette kan du unngå ved å ta diamantsmykket ditt av når du dusjer og vasker hendene. Unngå også å bruke diamantsmykkene dine sammen med sterke kjemikalier og oppbevar smykkene slik at de ikke gnisser mot hverandre. Da unngår du striper og slitasje i gullet rundt diamanten. Det er viktig at Arven eller en annen gullsmed foretar service på dine smykker med jevne mellomrom. Vi ser til at alle klør er intakte og at diamanter sitter som de skal. Diamanter kan falle ut dersom fatningen er slitt. Diamantsmykker kan vaskes på samme måte som gullsmykker.

Perler

Perler er et organisk materiale og bør brukes ofte for å holde på glansen. De trekker til seg fuktighet fra huden og kan «tørke ut» ved feil oppbevaring. Perler bør oppbevares mørkt, separat fra andre smykker og helst være pakket inn i silke, ikke bomull.
Tørk av perlene etter bruk med en myk, fuktig og ren klut. Dette vil hindre at kosmetiske produkter skader perlene. Er perlene spesielt skitne, kan man hos gullsmeden få kjøpt en perlerens som rengjør perlene på en skånsom måte. IKKE bruk andre kjemiske midler på perler.
Ta av perlekjeder for natten, da både snor og perler fort slites og skitnes til. Dersom du er en flittig bruker av perlekjede bør gullsmeden se over kjedet en gang i året, og eventuelt tres om. Innimellom må også kjedet renses.


Sølvsmykker

Sølvsmykker som er blitt mattere og mørkere kan rengjøres på samme måte som gull. Ubehandlet sølv vil imidlertid mørkne over tid. Det reagerer med bl.a svovel i luften og anløper (oksyderer). Da vil ikke vasking være tilstrekkelig, og spesialmidler må til. Det finnes en rekke ulike pussemidler å få kjøpt som alle er enkle i bruk. Pass på å ikke bruke sterke rensemidler på smykker som har oksyderte (mørke) partier. Spør oss om råd, eller hos din lokale gullsmed.