Om oss

Her vil du få et glimt inn i Arven Sølvvareverksted, en unik bergensbedrift som ble startet dengang seilskutene trafikkerte Vågen og som fortsatt leverer de vakreste sølvarbeider for alle som er interessert i ekte, norsk kvalitetshåndverk.

Kunnskap fra utallige sølvsmeder

Theodor Olsen begynte sin sølvproduksjon lenge før det fantes maskiner og fabrikker. Alt ble laget for hånd av mestere og svenner i datidens sølvvareverksted; et håndverk som har gått i arv og er bevart helt frem til dag. Kunnskap videreført fra utallige sølvsmeder.

Theodor Olsen Sølvvareverksted

Theodor Olsen Sølvvareverksted ble etablert i Bergen i 1868, og er i dag Norges eldste sølvvareverksted. Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk kom med på laget i 2011, og med dette er vi blitt «Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvareverksted». I en genuin håndverksbedrift midt i storbyens travelhet, blir sølv møysommelig utformet til de vakreste prydgjenstander av dyktige fagfolk. De har en sjelden, håndbåren kunnskap som har gått i arv fra håndverker til håndverker gjennom mange generasjoner. omoss-bedriften De fleste av dagens «mestere»  startet i vårt verksted som unge svenner. Av ren lidenskap, stolthet og kjærlighet til faget har mange viet sitt liv til bedriften. For moderne, travle mennesker er det en utrolig opplevelse å se hvordan sølvtøyet blir laget og hvor mye tid og arbeid som ligger i hvert produkt. Alt som blir produsert i vårt navn blir laget i Bergen, og vi kan derfor garantere at vi produserer ekte, norske sølvsmedarbeider.

Våre produkter og tjenester

Vi produserer bestikk, bord- og interiørartikler, dåpsartikler, utmerkelser, bedriftsgaver og bestillingsarbeid i sølv og sølvplett. Vi fører også en utsøkt nisjekolleksjon på smykker i gull og sølv, samt sølvrammer. Med dyktige håndverkere og utstyr kan vi tilby en lang rekke verkstedtjenester, reparasjoner og vedikehold.

Vi er det tradisjonsmoderne

Det tradisjonsmoderne er å se det rotekte norske i sammenheng med en moderne livsstil. Våre produkter er bærere av verdier som har fått ny verdi for moderne mennesker.

  • Håndverksprodukter som er unike og personlige.
  • Ekte, norsk sølv som er del av vår kultur og identitet.
  • Høy kvalitet som varer lenger og betyr mer for oss.
  • Kostbart sølvtøy som vi samler og har større glede av.
  • Varige verdier som er mer resurs- og miljøvennlige.
  • Historie som betyr troverdighet, sporbarhet og opprinnelse.
  • Kulturprodukter som skaper røtter og tilhørighet i dagens livsstil.

Internasjonal bakgrunn

Theodor Olsen var utdannet i Tyskland og hadde den fremste, internasjonale kompetanse innen sølvsmedfaget da han kom til Bergen. Siden har det vært tradisjon i firmaet å holde lederne internasjonalt oppdatert gjennom utdannelse i utlandet.

Norsk kvalitetshåndverk

Sølvsmedyrket er et nitid og tidkrevende håndarbeid, der kunnskap, kreativitet og fingerferdighet er avgjørende. Allerede fra starten ble Theodor Olsen Sølvvareverksted et kompetansesenter for sølvsmedkunst i Bergen, og mange har hatt sin læretid i firmaet. På det meste var ca. 200 ansatt ved bedriften; håndverkere på rekke og rad, med ansvar for hver sin del av produksjonen. Sølv var og er arbeidskrevende! Håndverkerne betjente maskiner til grovarbeid som stansing, sliping og pussing. Resten ble gjort for hånd. Slik er det fortsatt. Hver gjenstand som kommer ut fra Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvareverksted har passert gjennom hendene til dyktige, nøyaktige og ærekjære fagfolk med et kritisk blikk og en aldri sviktende faglig stolthet. Alle kan de stoppe et produkt som ikke tilfredsstiller deres strenge krav til kvalitetshåndverk.

Håndverk hos Theodor Olsen

Folkegaven til Kong Haakon i 1906

Theodor Olsen har fått æren av å utføre mange, prestisjefylte spesialoppdrag, og blant firmaets håndverkere var det flere som ble kunstnere i sitt fag. Thorvald Olsen, Theodors sønn, var én av dem. Bare 19 år gammel vakte han internasjonal oppsikt ved å vinne sølvmedalje for en fantastisk punsjbolle på verdensutstillingen i Paris i 1889. Punsjbollen er kanskje det arbeidet fra Theodor Olsen Sølvvareverksted som er best kjent. Folkegaven til kong Haakon i anledning kroningen i 1906 ble laget på bestilling av Theodor Olsen – et Rose sølvbestikk med kongens monogram i gull. Da Oslo i 1950 feiret sitt 900 års-jubileum var gaven fra Bergen en praktfull sølvskål med to kandelabre. Gaven er utstilt i Oslo Rådhus. Flere av Norges ambassader i utenlandet er representert med ekte, norsk kvalitetsbestikk i sølv fra Theodor Olsen.

Theodor Olsen Sølvvareverksted 1868

Theodor Olsen tok sin utdannelse i Tyskland. Etter å ha ledet et kjent firma i Hannover, kom han i 1867 til sølvbyen Bergen og startet Theodor Olsen Sølvvareverksted.

Kraftsentrum for norsk sølvtøyproduksjon

Bergen har Norges eldste gullsmedlaug, etablert i 1568. Bergen var sølvbyen fremfor noen, og en gang fantes her like mange sølvsmeder som i landet forøvrig. Inn i dette rike håndverksmiljøet kom Theodor Olsen og etablerte eget sølvvareverksted og butikk i 1868. Med sin internasjonale kompetanse ble han en foregangsmann i det bergenske håndverksmiljøet, og firmaet ble snart et kraftsentrum historien-magne19-364px for sølvtøyproduksjon i Norge. Mange dyktige sølvsmeder har hatt sine læreår her, og gjennom tidene har flere virksomheter gått inn i og nye oppstått med utspring i Theodor Olsen.

Arven etter Theodor Olsen

Etter Theodor Olsens død i 1890 ble firmaet drevet av hans enke frem til 1903. Da ble sølvvareverksted og butikk solgt til brødrene Magnus og Knut Aase, og videreført under navnet Theodor Olsens Eftf. Siden har Aase-slekten ledet firmaet i mange generasjoner. I 1924 ble Magnus Aases sønn, Trygve, leder for verkstedet. I hans tid ble de fleste av Theodor Olsens mest kjente bestikkmønstre utviklet. Flere bergenske sølvvarefabrikker, som Gunnar Aase Sølvvareverksted og Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk, har sprunget ut av Theodor Olsen Sølvvareverksted. Atter andre har gått sammen med vår virksomhet: M. Hammer i 1925, Tostrup i 1960 og Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk i 2011. Gjennom halvannet århundre har Theodor Olsen Sølvvareverksted vært en av Norges ledende sølvvareprodusenter. Arven etter Theodor Olsen er en stadig voksende sølvsamling – en kulturskatt av store verdier.

Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk

I 2011 inngikk Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk et samarbeid med Theodor Olsen Sølvvareverksted. Foruten en omfattende produksjon av sølvbestikk, har Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk spesialisert seg på produksjon av premier, og har gjennom tidene vært en hovedleverandør av sølvpokaler og medaljer til idretten i Norge. Brødrene Lohne ble etablert som gullsmedforretning i april 1921 av de meget dyktige håndverkerne Alf og Johan Lohne. Til å begynne med utførte bedriften sølvarbeider bare som spesialoppdrag, men snart ble de første, unike sølvproduktene utviklet og etterhvert er sølvbestikk med unike Lohne-mønster blitt firmaets hovedprodukt.

Designerne

Jacob Tostrup Prytz

Produkter: Pariser sølvbestikk, Måne sølvbestikk, Jubileum sølvbestikk

» Kunsthåndverket er den naturlige bru mellom kunst og produksjon.» Sitat: Jacob Tostrup Prytz

NY_Prytz 3Jacob Tostrup Prytz var en norsk gullsmed, brukskunstner og rektor ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1934 – 56. Han beskrives som «en av de toneangivende personene i det norske kunsthåndverk- og designmiljøet i mellomkrigstiden».

Som utøvende kunstner og kunstnerisk leder vakte han først oppsikt med Tostrups kolleksjon til Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, som «blir regnet som en av de større begivenheter i nyere norsk gullsmedkunst» med sin sammensmeltning av art nouveau og nybarokk.

Hans arbeider på 1930-tallet var preget av funksjonalismen, og ved Verdensutstillingen i Paris (1937) fikk firmaet J. Tostrup tre priser for arbeider fra hans hånd. I samme periode bygget han opp Statens Håndverks- og Kunstindustriskole etter Bauhaus struktur.

Jacob Tostrup Prytz var en av grunnleggerne av Foreningen Brukskunst i 1918 og var foreningens formann 1920 – 46.

Trygve Eriksen

Mer info følger.

Birger Saastad

Mer info følger.

 

 

Samarbeidspartnere

Likhetstrekk mellom mathåndverk og vårt sølvhåndverk er mange. Faglig dyktighet, bruk av de ypperste råvarer, og stor sans for perfeksjonisme, for å nevne noe.

Vårt mål er å bli en spennende samarbeidspartner på arenaer som fremmer norsk mat- og sjømatkultur og mathåndverk.

Derfor har vi inngått hovedsponsoravtale med Bocuse d´Or Norge.Bocuse Norge logo kopi