Om sølv

Sølvtøy er ikke så vanskelig å holde som mange tror. Dagens sølvtøy tåler maskinvask. Pussingen går som en lek. Og jo mer du bruker det, jo penere blir det. På disse sidene kan du lese hvordan du enkelt kan ta vare på sølvtøyet ditt, så det kan nytes i all sin prakt hver gang du pynter bordet.

Bruk av sølvtøy

Lær å ta vare på sølvtøyet ditt, så har du glede av det hele livet.

hengende-680px

Sølvbestikk hører med når bordet skal dekkes fint til selskap og fest. Ta godt vare på sølvtøyet ditt og nyt stundene det er i bruk. Det er opplevelsene, øyeblikkene og de gode stundene i livet du bevarer i familiens sølv. Sølvtøy er som glitrende diamanter på bordet. Jo mer du brukere det, jo vakrere blir det. Og jobben med å holde det skinnende blankt og fint er mye enklere enn mange tror.

Vask av sølvtøy

De aller fleste sølvbestikk kan vaskes både for hånd og i oppvaskmaskin

Det enkleste først

Skyll sølvbestikket straks etter måltidet. Da unngår du at matrester tørker inn og setter skjemmende merker på sølvet. Legg deretter gjerne bestikket i varmt såpevann, dersom det ikke skal vaskes med én gang.
sottsalt-8780

Putt sølvtøyet i oppvaskemaskinen

De aller fleste sølvbestikk tåler godt maskinvask. men vær oppmerksom på at kniver produsert før 1966 i noen mønstre ikke bør gå i maskinen, da skaftene ble montert på en annen måte og det varme vannet kan løse opp festemiddelet. Skulle du være uheldig kan vi reparere det for deg. I oppvaskmaskinen bør sølv- og stålbestikk ikke berøre hverandre. Stål kan nemlig lage flekker og riper i sølvbestikket. Er vannet hardt, bør oppvaskmaskinen stoppes før tørkeprogrammet og sølvtøyet håndtørkes med en myk klut for å unngå flekker.

Vask og tørk for hånd

Ved håndvask, ikke bruk for mye oppvaskmiddel og skyll godt før tørking. Unngå lufttørking, da dette kan etterlate matte flekker på sølvbestikket. Tørk bestikket med en myk klut og se til at det er helt tørt før det legges til oppbevaring.

Oppbevaring av sølvtøy

Ved riktig oppbevaring holder sølvtøyet seg fint lenge.

Riktig oppbevaring

Oppbevarer du sølvbestikket på riktig måte, holder det seg fint lenge. Hovedregelen er at bestikket oppbevares tørt og med minst mulig luft. Bestikkposer i tekstil, som du får kjøpt hos gullsmeden, er meget bra å bruke fordi de er innsatt med et middel som skal motvirke at sølvbestikket gulner. De syrefrie plastposene som sølvbestikket gjerne leveres i fra gullsmeden er også meget bra. Om ønskelig kan du få kjøpt flotte oppbevaringsskrin som er spesiallaget for sølvbestikk.

Sølvbestikket bør ikke ligge åpent i bestikkskuffen.

Dette bør du unngå

For å hindre at sølvet gulner eller får svarte flekker, bør du unngå oksygen i luften og påvirkning av svovel;

  • Unngå å legge sølvbestikket åpent i bestikkskuffen slik at det tilføres luft.
  • Unngå avispapir og pakkematerialer med høyt svovelinnhold.
  • Unngå at gummistrikk og skumgummi kommer i direkte kontakt med bestikket.

Vedlikehold av sølvtøy

Sølvbestikk som brukes ofte behøver ikke så mye puss og pleie som et du bruker sjelden.

Puss og pleie

For å få fin glans i sølvet, er det nok at du legger det i varmt såpevann i noen minutter, og deretter tørker det med en myk klut. Opplever du at sølvbestikket ditt er lett gulnet, kan du kjøpe en myk spesialklut innsatt med et anti-anløpsmiddel hos gullsmeden. Det er bare å gni over bestikket med kluten, så kommer den fine sølvglansen frem igjen. SottSalt-8629-pussing Er bestikket sterkt gulnet, bruker du vanlig pussemiddel som du får kjøpt i dagligvarebutikken eller hos gullsmeden. Følg bruksanvisningen så får du et bra resultat. Vil du ha sølvtøyet pusset og fornyet av profesjonelle fagfolk, f.eks til jul eller en annen anledning, kan Arven tilby deg denne tjenesten.

Sølvhistorie

Stjerner, sol og måne. Diamanter, gull og sølv. Ting som skinner har alltid fascinert oss mennesker. De har vært gjenstand for tilbedelse, beundring og skaperevne. Når du pynter med sølv blir du del av et gammelt rituale for skjønnhetsdyrkelse, magi og høytidelighet.

Sølvets magiske kraft

Det var Hippokrates (460-377 f.Kr.), verdens første lege, som oppdaget sølvets legende og antiseptiske egenskaper. At sølv var desinfiserende og motvirket bakterier, visste de gamle Fønikierne også. Derfor oppbevarte de vann, vin og eddik i sølvflasker. Her hjemme la vi en sølvmynt i melkespannet for at melken skulle holde seg lenger. I europeisk folklore knytter det seg magiske krefter til sølv.historie-magne33 Gamle ritualer gir sølv evner til å skape harmoni og ro og fred. Og i gammel folketro kunne sølv beskytte mot det onde. Sølv oppfattes å ha en rensende kraft, kanskje på grunn av sølvets antibakterielle egenskaper. Sølvets glans leder tankene til en nymåne, og sølv er blitt assosiert med månens kraft og månens sølvskimrende lys.

Opprinnelse

Det kjemiske tegnet for sølv er Ag, av latinsk argentum. I Indo-Europeisk språk har roten «arg-» betydningen «hvitt, skinnende». Gjennom tusenvis av år har mennesker blitt blendet av sølvets skjønnhet og verdi. Sølvets historie går uendelig langt tilbake i tid. Da Judas forrådte Jesus for 30 sølvpenger, hadde grekerne laget mynter av sølv i over 700 år. Så langt vi vet har sølv vært bearbeidet og brukt av mennesker til pynt og bruksgjenstander siden omkring 5 000 år før Kristi fødsel.

Sølvsmedfaget

Tradisjonelt har sølvsmeder og gullsmeder tilhørt samme laug (organisasjon): gullsmedlauget. Norges eldste gullsmedlaug ble opprettet i Bergen i 1568. Å bli opptatt i lauget krevde lang utdannelse, læretid og et godkjent mesterstykke. Sølvsmedarbeidet fordrer god plastisk og skulpturell ferdighet, der en metallplate blir forvandlet til en pryd- eller nyttegjenstand med to hender, ulike hammere, ambolter og enkelt formingsverktøy. En sølvsmed smir ikke glovarmt metall. Kunsten er å bruke minst mulig varme, og med lette, velplasserte hammerslag, bearbeide og forme sølv som holder romtemperatur.